Sov gott Fru R.

 tumblr_m9qnq5je981reg69ho3_1280

tumblr_m9qnq5je981reg69ho7_r1_1280

tumblr_m9qnq5je981reg69ho10_r1_1280

tumblr_m9qnq5je981reg69ho6_r1_1280

Fru R somnade in för några dagar sedan. Det ämne vi pratade mest om av alla var döden. Vi bodde grannar ett tag, jag hälsade inte på henne mycket sista tiden p.g.a. jag ville inte smitta ner henne med småbarnsvirus. Hon lät alltid glad på telefonen. Även om det var eländigt så ville hon leva. Jag förstår inte hur jag ska kunna vara utan dom sa hon till mig och syftade på sina barn. Jag hoppas hon dog i sömnen eller något så att hon inte hade för mycket ångest. Bodde i samma lya i evigheter. Och det var där vi brukade sitta och prata. Ibland tog jag med mig godis och nagellack och livade upp en vardagskväll för Fru R. Hon avgudade mina barn och ibland satt hon på balkongen i solbrillor och läppstift och vinkade åt oss när vi lekte på gården ett hus bort.

Efter ett av mina besök hos henne skrev jag det här:

“Har hängt hemma hos 91-åriga tanten ikväll som aldrig ville att jag skulle gå därifrån. Hon säger att hon pratar dåligt efter stroken men har ändå berättat följande, till exempel: Att hennes man dog med hemska smärtor av cancer när hon var 35 år och hennes yngsta son var 1,5 år. Hon har levt ensam sedan dess, tagit hand om sina två barn och sina föräldrar och kämpat hårt ekonomiskt. “Men det är bra nu, barnen klarar sig själva nu så jag behöver inte hjälpa till där längre”. Hon var telefonist. Hon tycker inte jag ska stressa om min gravidmage och att jag har vackra barn och en stilig man. Hon brukade se mig från balkongen innan vi började prata förra veckan och tycka att jag var fin HA HA. Smickrare där. Jag är tjock och trött. “Det är väl inte töntigt att vara “utbränd” , jag tycker att du har gjort det bra som tar sådana fina bilder och jobbar och tar hand om dina barn och har panikproblemen, det verkar hemskt med panikattacker så man tror man ska dö, och att ha blivit av med alla sina pengar så det inte går köpa boende – det är klart det är stressigt!”

Hon köpte en peruk för något år sedan för 5000 som hon aldrig haft på sig – förrän ikväll när jag plåtade henne. “Ett elände” kallade hon peruken. “När jag var ung, då tyckte jag att jag nog var ganska fin, jag hade fint hår. Nu ser jag hemsk ut, jag vill inte se mig i spegeln. Det gör väl detsamma hur man ser ut när man är 91 kanske?”

b3852041bfb820555e3e1fd77b624645

Hon äter Findus färdigmat och hatar det. I kylskåpet ligger en ensam köttbulle, en risgrynsgrötkorv och messmör. Hon har “långsamt” hela dagarna och kan inte lägga sig innan midnatt. Sedan somnar hon 02. Fram tills dess tänker hon på döden och har otäcka tankar om hur det ska gå för hennes barn. “De är mig så kära, hur ska jag någonsin kunna lämna dom?” men hon är inte rädd för döden. “Allt de ska få ta hand om efteråt, allt besvär. Barnen säger att jag ska skita i det nu.”

Hon har efter stroken svårt att styra kissandet och är arg på att hon kissar ner sig ibland, hon vill vara ute och gå fast hon stapplar fram och håller sig i väggar och möbler hemma i lägenheten där hon bott i 57 år, men bindorna blir så tunga fort att det är jobbigt ute. Hon försöker att inte dricka mycket, bara ett glas vatten på hela dagen men ändå kissar hon. Hon kan inte läsa längre och inte lösa korsord. Hon har ingen CD-spelare eller ljudböcker. Hon älskar choklad, det är det enda som smakar gott fortfarande. Hon vill klippa sitt hår men kan inte ta sig till frisören och hennes son som är 67 år genomgick nyss en stor operation och är för sjuk att hjälpa henne – vet ni någon som kan klippa hår som kan hjäpa henne några minuter så säg till. Eller om ni har en CD-spelare ni inte vill ha längre. Eller något annat som skulle kunna liva upp 91-åringens vardag.”

 

6f524173ee096aca5986f7ddfd527393

Fru R klappar på min dotters huvud.

482418_686039798088956_1744531677_n

Fru R skrapar ner micromaten i soporna och hugger istället in på chokladen jag har med mig.

 

389135_685912354768367_779471545_n

Det går inte sluta bry sig om hur man ser ut även efter 90 alltså… helvete också.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s